Jump to content
Cover for Tiden kommer tillbaka
Isbn: 978-91-7765-718-7
Publisher: Recito Förlag
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: December 2022

E-book

Tiden kommer tillbaka

7/5 1974, Nykroppa, Värmland
Björkarna i skogsbrynet skimrar ljusgröna under flödet av sol, en flock måsar följer traktorn som kränger som ett fartyg när jag nu sakta kör tvärs över de svarta, mörka vågorna. För varje ny harvning blir jorden allt slätare, allt mer prydligt streckad. Snart sådd, sedan ringvältning. Jag älskar lantlivet! Vill inte längre lösa ekvationer, vill inte längre läsa latin. Jag vill läsa världen. Jag vill ut i allt som är. Inte slösa bort dagarna i en liten skitstad som Filipstad.

24/2 2013, Berlin
«Zerstörtes Vielfald» på Deutsches Museum: visar hur det mångkulturella Berlin snabbt likriktades när nazisterna övertog makten. Med ens skulle andra ideal råda. Äntligen skulle det tyska samhället bli verkligen tyskt. Ringdanser, glada sånger i lantlig miljö.

I en mängd komprimerade minnesbilder från 1958 till 2022 låter författaren gångna tider återuppstå.
Landskapsmystik, brusande storstäder, sökandet efter förhöjda livstillstånd ... Det djupt privata blandas med glimtar av politiska och sociala skeenden. Samtidigt strömmar genom dessa impressionistiska minnesskärvor en underliggande undran, som har att göra med själva upplevelsen av tid. Hur kan en sommardag 1958 plötsligt kännas lika närvarande som nuet?
Björn Gustavssons nya bok kan kanske närmast betraktas som ett slags meditation - över såväl livets som tidens mångfaldiga, gåtfulla väsen.

"Det är svårt att definiera vad Tiden kommer tillbaka är för slags bok. Den tycks inte höra hemma i någon bestämd kategori. Den har drag av självbiografi, reseskildring, historisk krönika. Knappast en roman. Mer ett slags subjektiv dokumentär. Uppbyggnaden är strikt - korta stycken, ofta tio rader, i kronologisk ordning från 20 juni 1958 i Dalsland till 19 september 2022 i Ransäter. Den strikta uppbyggnaden fungerar nästan som ett versmått. En rytm har uppstått. Kanske tidens egen rytm.
De korta styckena är Björn Gustavssons minnesbilder, sannolikt utan fiktiva inslag. Omfattande, på ett sätt, nästan hela hans liv. Bilderna är koncentrerade, ibland förtätade och vackra. /- - -/ Tiden kommer tillbaka är en bok skriven i en tid då man brukar säga att de stora berättelserna inte längre är möjliga. Fragment och pusselbitar är det som återstår och det är ytterst osäkert om bitarna ens tillhör samma pussel. Kanske är det vår tids enda sätt att gestalta sanningen. Ett postmodernt flanörskap. Björn Gustavsson pressar inte in sitt liv i en enda form. Någon helhetsbild skymtar knappt. Det är intelligent gjort." Peter Ekström, Kulturdelen

Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone