Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hansan : ett handelsimperiums uppgång och fall
Isbn: 978-91-8050-544-4
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: april 2024
Uppläsare: Per Juhlin
Length: 23 timmar 28 minuter

Ljudbok

Hansan : ett handelsimperiums uppgång och fall

Dick Harrisons Hansan är den första djuplodande boken på svenska om det mäktiga medeltida handelsförbundet. På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att i början av 1400-talet dominera över nästan all kommersiell verksamhet i Nord- och Östersjöområdet. Hansan var ett huvudsakligen fredligt nätverk i en tid då internationell samverkan enligt dagens modell inte existerade. Inom hansakulturen förenades tegelstensgotik, sillsaltning och skeppskonstruktion med köpmannastolthet, blockadpolitik och sjörövarjakt.

Stora delar av norra Europa ingick i det hanseatiska kulturområdet, och det tyska inflytandet gör sig än idag påmint i städer som Stockholm, Bergen och Visby. Men blomstringen följdes av förfall när nya stater och affärsmän utmanade organisationen under renässanseran. Hansan upphörde successivt att fungera på 1600-talet. I modern tid har dess gränsöverskridande nätverksagerande fått förnyad aktualitet, och många har dragit paralleller till EU.

Hansan är Dick Harrisons magnum opus – här skildrar han som en av landets stora folkbildare Hansans bakgrund, uppgång och fall kryddat med spännande djupdykningar i städers och människors öden.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone